ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι ρίζες της Ορθοπαιδικής χάνονται στα βάθη της ιστορίας της Ελληνικής Ιατρικής. Ο Ιπποκράτης πρώτος περιέγραψε στα βιβλία του θέματα Ορθοπαιδικού και Τραυματολογικού ενδιαφέροντος. Ορθοπαιδικές πράξεις και επεμβάσεις γίνονταν από πολύ παλαιά κυρίως από γενικούς χειρουργούς. Ο όρος Ορθοπαιδική εισήχθει από τον Γάλλο N. Andry (1658-1742) στο βιβλίο του L’ Orthopedie, προερχόμενος από τις Ελληνικές λέξεις “Ορθόν” και“Παιδίον”. Στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιούνταν η γραφή “Ορθοπαιδική”, στην συνέχεια άγνωστο γιατί επικράτησε η γραφή “Ορθοπεδική”. Στις 9 Οκτωβρίου 1997 το συνέδριο της ΕΕΧΟΤ που έγινε στην Θεσσαλονίκη η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την αλλαγή και καθιέρωση της γραφής από “Ορθοπεδική” σε “Ορθοπαιδική”. Στην Ελλάδα μέχρι την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα η ορθοπαιδική ασκούνταν από γενικούς χειρουργούς ή από ειδικευμένους στο εξωτερικό ορθοπαιδικούς πάντοτε όμως στα πλαίσια κλινικών γενικής χειρουργικής. Η γένεση της Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα και η ανεξαρτοποίηση της από την γενική χειρουργική αρχίζει το έτος 1925 οπότε δημιουργήθηκε έδρα Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με πρωτοπόρο τον Ιωάννη Χρυσοσπάθη (1873-1938) ο οποίος ήταν ο πρώτος καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα.

Παρόλο όμως που η Ορθοπαιδική διδάσκονταν στο πανεπιστήμιο ως ανεξάρτητο μάθημα, η Ορθοπαιδική δεν ήταν αναγνωρισμένη στην Ελλάδα ως ειδικότητα. Η αναγνώριση της από το υπουργείο ως ανεξάρτητης ειδικότητας και η πλήρης αποκοπή της από την γενική χειρουργική έγινε το 1947. Η χρονιά αυτή ήταν σταθμός στην εξέλιξη της Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν ο Αθανάσιος Κονταργύρης (1892-1954) και το 1947 ιδρύθηκε και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ). Παράλληλα άρχισαν να ιδρύονται νέες Ορθοπαιδικές κλινικές στην Αθήνα και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις και να εφαρμόζονται νέες διαγνωστικές, θεραπευτικές και χειρουργικές μέθοδοι.

Η ίδρυση της ΕΕΧΟΤ το 1947 έγινε από 21 πρωτοπόρους τον Ριχάρδο Λιβαθυνόπουλο και Αθανάσιο Κονταργύρη. Στο πρώτο «άτυπο» Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Πρόεδρος διορίστηκε ο Ρ. Λιβαθυνόπουλος και Γενικός Γραμματέας ο Α. Κονταργύρης. Τον επόμενο χρόνο (Μάρτιος 1948) έγινε η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας κατά την οποία διεξήχθησαν και οι πρώτες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη ΔΣ. Κατά την πρώτη αυτή εκλογή εκλέχθηκαν οι: Α. Κονταργύρης Πρόεδρος, Μ. Χρυσάφης Αντιπρόεδρος, Α. Παπαδόπουλος Γ. Γραμματέας, Θ. Γαροφαλίδης Ταμίας και Ι. Μιχαήλ Ειδικός Γραμματέας.

Από το 1947 η θητεία του προέδρου είναι μονοετής και ανανεώνεται με αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του φθινοπωρινού συνεδρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο του προηγούμενου έτους, τον Α ́ Αντιπρόεδρο ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία του επόμενου έτους, τον Β ́ Αντιπρόεδρο ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία του μεθεπόμενου έτους, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία με διετή θητεία, και με μονοετή θητεία τον Εκπρόσωπο Μακεδονίας Θράκης, τον Ειδικό Γραμματέα και τον εκπρόσωπο Εκτάκτων Μελών.

Μέχρι το 1970 πραγματοποιούνταν μηνιαίες επιστημονικές συγκεντρώσεις συνήθως στο δώμα του Ευαγγελισμού και με μικρή σχετικά συμμετοχή ορθοπαιδικών.

Από το 1970, μετά από τροποποίηση του καταστατικού της Εταιρείας καθιερώθηκαν δύο Πανελλήνια συνέδρια το χρόνο, ένα εαρινό συνήθως εκτός Αθηνών και ένα φθινοπωρινό στην Αθήνα. Παράλληλα άρχισαν και οι επαφές με ξένες Ορθοπαιδικές Εταιρείες κυρίως της Ευρώπης. Έτσι το 1970, πραγματοποιήθηκε το πρώτο κοινό συνέδριο της ΕΕΧΟΤ με την Γαλλική Ορθοπαιδική Εταιρεία.

Το 1983 με εμπνευστή και πρωτεργάτη κυρίως τον Απόστολο Καββαδία ιδρύθηκε το Κολέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών, σκοπός του οποίου είναι η συνεχής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση Ελλήνων Ορθοπαιδικών με σεμινάρια και επιστημονικές συγκεντρώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την Ελλάδα. Από το έτος αυτό (1983) αρχίζει ουσιαστικά και η δημιουργία ειδικών τμημάτων.

Στις επιστημονικές δραστηριότητες της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. συμπεριλαμβάνονται συνέδρια, σεμινάρια, μετεκπαιδευτικά μαθήματα κ.λ.π. Σπουδαία επίσης θέση κατέχει και η Ορθοπαιδικούς με ιδρυτικά μέλη, τους έτος αυτό (1983) αρχίζει ουσιαστικά και η δημιουργία ειδικών τμημάτων.

Στις επιστημονικές δραστηριότητες της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. συμπεριλαμβάνονται συνέδρια, σεμινάρια, μετεκπαιδευτικά μαθήματα κ.λ.π. Σπουδαία επίσης θέση κατέχει και ηέκδοση επιστημονικού περιοδικού με τίτλο: Αcta Orthopaedica et Traumatologica Hellenica. Πρόκειται για τριμηνιαία έκδοση, την οποία επιμελείται ειδική εκδοτική επιτροπή ορθοπαιδικών και η ύλη της αποτελείται από επιλεγμένα ορθοπαιδικά θέματα.
Ιστορικά το πρώτο τεύχος του περιοδικού με τίτλο: Δελτίον της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυμοτολογίας, εκδόθηκε το 1948. Ακολούθησαν περίοδοι διακοπής της έκδοσης του, για να φτάσουμε στην σημερινή του μορφή που αποτελεί μια από τις σημαντικές παρουσίες στον επιστημονικό ιατρικό τύπο της χώρας.
       
     
Πηγές :
1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ,  ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ. 1991
2. ΑΜΥΝΤΑΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ 2001