Μήνυμα Προέδρου Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. // COVID-19 // EFORT Webinar

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε εν μέσω μίας πανδημίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα στη σύγχρονη ιστορία.

Τα κράτη, τα συστήματα υγείας και η ιατρική κοινότητα γενικότερα δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει τέτοια εξέλιξη και να έχουν προετοιμαστεί σε επαρκή βαθμό για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Η ορθοπαιδική ειδικότητα δε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης  με αυτό τον εξαιρετικά επικίνδυνο, άγνωστο και απρόβλεπτο ιό, όμως σαν ιατροί στο πλαίσιο του όρκου και του καθήκοντός μας έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε και να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο το σύστημα υγείας στη μάχη με αυτόν τον ασύμμετρο εχθρό.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις και το τραύμα, παρά την πανδημία, εξακολουθούν να απασχολούν μεγάλο ποσοστό ασθενών και εμείς ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους. Για το λόγο αυτό, ο ρόλος του Ορθοπαιδικού παραμένει εξαιρετικά σημαντικός και με τις παρούσες αντίξοες συνθήκες.

Θα πρέπει ακόμη να προετοιμαστούμε για το μεγάλο όγκο Ορθοπαιδικών παθήσεων, που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μετά την άρση των περιορισμών, οι οποίοι είναι πιθανόν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση οι έκτακτες και επείγουσες Ορθοπαιδικές πράξεις και χειρουργικές επεμβάσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται, με συνθήκες όμως τελείως διαφορετικές από αυτές που είχαμε μέχρι σήμερα γνωρίσει.

Με στόχο να δώσουμε στην Ορθοπαιδική Κοινότητα της πατρίδας μας επικαιροποιημένες οδηγίες, που αφορούν στην αντιμετώπιση του COVID-19, αλλά και στη σχέση του με την Ορθοπαιδική Ειδικότητα, επισυνάπτεται σειρά χρήσιμων συνδέσμων (ΕΟΔΥ, WHO, AAOS, BOA, JBJS)  για ενημέρωση σας.

ΕΟΔΥ Οδηγίες
WHO Guidance
AAOS
BOA 
JBJS Covid-19 in Orthopaedics

Τέλος, σας καλώ να παρακολουθήσετε το σεμινάριο που μας προτείνει η ΕFORT (EFORT WEBINAR Special Edition: ‘Orthopaedic & Trauma Surgeons in Time of COVID-19’), το οποίο θα διεξαχθεί με ελεύθερη συμμετοχή τη Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020 και ώρα 19:00-20:30 Central European Time. 

Για την εγγραφή σας πατήστε εδώ https://efortnet.conference2web.com/#!courses

Εύχομαι σε όλους εσάς και στις οικογένειές σας να είστε καλά και να παραμένετε ασφαλείς.

Με εκτίμηση,

Δρ Αθανάσιος Θ. Κωστάκος
Πρόεδρος Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.

COVID 19 // EFORT WEBINAR 06.04.2020