Χαιρετισμός Προέδρου

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου θα ήθελα για μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω όλους για την εκλογή μου και να ευχηθώ υγεία και ευτυχία για το 2018.

Μία από τις μεγαλύτερες προσδοκίες μας και φέτος, όπως κάθε χρόνο, είναι η συμβολή της Ορθοπαιδικής Εταιρείας στην εκπαίδευση των ειδικευομένων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της, εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο Ανασκόπηση της Ορθοπαιδικής από 18-21 Απριλίου 2018. Το σεμινάριο φιλοδοξούμε να βοηθήσει τους νέους συναδέλφους και να αποτελέσει προθάλαμο για τις εξετάσεις λήψης ειδικότητας καθώς θα είναι πλήρως προσαρμοσμένο και εναρμονισμένο με τα επικείμενα νέα πρότυπα λήψης της Ειδικότητας.

Με γνώμονα την αέναη προσφορά της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. στην εκπαίδευση και ωθούμενοι από τον καταστατικό σκοπό της Εταιρείας μας βρισκόμαστε σε επαφή με μεγάλα κέντρα του Εξωτερικού και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να φιλοξενηθούν ειδικευμένοι νέοι συνάδελφοι ως υπότροφοι της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.

Παράλληλα, η Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. βρίσκεται σε άμεση επαφή με την EFORT για τις καθιερωμένες υποτροφίες προς τους Ειδικευόμενους (Forte Summer School και EFORT Traveling Fellowship). Προσδοκία της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. είναι η ανάληψη της διοργάνωσης του Forte Summer School στην χώρα μας, τα επόμενα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες ευχόμαστε να ευδοκιμήσουν.

Ανάμεσα στους φετινούς σκοπούς είναι και η διοργάνωση τουλάχιστον δύο περιφερειακών επιστημονικών εκδηλώσεων με δωρεάν συμμετοχή. Κρίθηκε σημαντική η συνέχιση των επιτυχών εκδηλώσεων στην ελληνική περιφέρεια των δύο προηγούμενων ετών.

Τον μήνα Ιούνιο, πρόκειται να διοργανώσουμε στις εγκαταστάσεις μας επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Κακώσεις Πυελικού Δακτυλίου», η οποία θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε πτωματικά παρασκευάσματα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκλεκτών συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ιατρικής κοινότητας είναι οι αλλαγές που προωθούνται, σε νομοθετικό επίπεδο και που αφορούν τόσο στην εκπαίδευση των ιατρών, όσο και στον τρόπο λειτουργίας των επιστημονικών εταιρειών καθώς και στην διεξαγωγή επιστημονικών συνεδρίων. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις και σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται με θεσμικούς και λοιπούς φορείς, προκειμένου για την διασφάλιση των συμφερόντων της Ορθοπαιδικής Κοινότητας και της αυτοτέλειας της Εταιρείας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής παράδοσης της Εταιρείας μας στα επιστημονικά δρώμενα αποτελεί ύψιστο και κοινό μας καθήκον.

Μία επιπλέον δέσμευση, στο πλαίσιο των φετινών ενεργειών και δράσεων, είναι η διατήρηση της προεδρικής γραμμής, με την έννοια ότι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο πρόκειται να ενεργήσει λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές γραμμές που έχουν ισχύσει με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την σύνταξη ενός επιστημονικού προγράμματος υψηλού επιπέδου που θα αποτελέσει τον πυρήνα του 74ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής και Τραυματολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 13 Οκτωβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Εύχομαι ξανά Καλή και Δημιουργική Χρονιά σε όλους μας και είμαι στη διάθεσή σας για  να μοιραστούμε από κοινού απόψεις και εμπειρίες.

Με εκτίμηση,

Δρ Σταμάτιος Α. Παπαδάκης

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας