ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Κ.Ε.Ο.Χ.

Η ταυτότητα του ΚΕΟΧ

Η θέσπιση του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ) πραγματοποιήθηκε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των ιατρών της ειδικότητάς μας. Παράλληλα, παρείχε ένα δείγμα γραφής στην προώθηση πρωτοβουλιών για την εναρμόνιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις αξιώσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΚΕΟΧ ανήκει αναμφίβολα στον Απόστολο Καββαδία (1917-1989), τον ευγενή οραματιστή, ο οποίος έγκαιρα διέβλεψε τις δυσκολίες και δρομολόγησε τις εξελίξεις.

Από την πρώτη ήδη συνάντηση των ιδρυτικών μελών, έγιναν σαφείς οι προθέσεις του νέου θεσμού. Γιατί το ΚΕΟΧ δεν παραλείπει να καταρτίζει εκπαιδευτικά προγράμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας την εφαρμογή τους και εποπτεύοντας την αποτελεσματικότητά τους, ενώ θέτει υπό την αιγίδα του εκδηλώσεις εξειδικευμένου ενδιαφέροντος που ανταποκρίνονται στους στόχους του. Η έκδοση εξάλλου επιστημονικών βιβλίων, μαζί με την πραγμάτωση ερευνητικών προγραμμάτων και την υλοποίηση εργασιών, αποτελούν πρόσθετες επιδιώξεις του.

Ως γενέθλιος ημέρα του ΚΕΟΧ θεωρείται η 15η Δεκεμβρίου 1983, όταν συγκροτήθηκε η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Γεώργιο Χαρτοφυλακίδη, αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Γιώτη, γενικό γραμματέα τον Απόστολο Καββαδία, ταμία τον Αναστάσιο Γιαννίκα και ειδικό γραμματέα τον Μιχάλη Ιεροδιακόνου. Από την ίδρυση του ΚΕΟΧ, εγκρίθηκε και θεσμοθετήθηκε η διενέργεια ετήσιων εξετάσεων για την απόκτηση του «Διπλώματος του Κολλεγίου». Σύμφωνα με τον Κανονισμό του 1988, αναφέρεται ότι “το δίπλωμα αποτελεί πρόσθετη επιστημονική και επαγγελματική διάκριση για κάθε Ορθοπαιδικό που θα το κερδίσει”.

Η επιστήμη, την οποία υπηρετούμε, θεωρεί και αναθεωρεί ακατάπαυστα τα ζητήματα, τοποθετεί και ανατοποθετεί ολοένα τα προβλήματα, ζητά και ξαναζητά διαρκώς λύσεις. Η «δια βίου μάθηση» απαρτίζει, μέσα από τούτο το πρίσμα, αναπόδραστη ανάγκη για όσους ποθούν να κινούνται στον ορίζοντα των γεγονότων και όχι πίσω από αυτά. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Κολλεγίου για τον σημερινό Ορθοπαιδικό Χειρουργό οφείλει να μετουσιωθεί σε τρόπο ζωής.

Η φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί το Κολλέγιο βασίζεται στην άποψη πως ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι οραματιστές του μέλλοντος και λιγοστεύουν οι νοσταλγοί του παρελθόντος. Οι χαλεποί καιροί που ζούμε, επιβάλλουν σύνεση, αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία, αρετές που χαρακτηρίζουν ούτως ή άλλως τους θεράποντες της Ιπποκρατικής τέχνης. Άλλωστε, πότε οι καιροί, στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, δεν ήταν «χαλεποί»;

Δρ. Νικόλαος Γ. Μαρκέας

ΠΗΓΕΣ

Βαρβαρούσης Α. Ιστορία της Ορθοπαιδικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη της Ελληνικής Ορθοπαιδικής. Εκδόσεις Παρισιάνου ΑΕ, Αθήνα, 2001.
Δημητρίου Ι.Κ. Απόστολος Καββαδίας (1917-1989). Περιοδικό ΕΕΧΟΤ, 40:152, 1989.
Ηλιόπουλος Κ.Σ. Οι πρωτοπόροι της Ορθοπεδικής. Εκδόσεις ΕΕΧΟΤ, Αθήνα, 1991.
Καββαδίας Α. Αναδρομή στο έργο του Κολλεγίου και προοπτικές για το μέλλον. Περιοδικό ΕΕΧΟΤ, 40:68, 1989.
Μαρκέας Ν.Γ. Η μάχη της διφθόγγου (editorial). Περιοδικό ΕΕΧΟΤ, 65(2), 2014.
Megaloikonomos PD, Savvidou OD, Vlachaki A, Igoumenou VG, Vlasis K, Papagelopoulos PJ. The evolution of Orthopaedics in Greece: from ancient heritage to modern times. Surg Innov, 2021, April 8.