Χαιρετισμός Προέδρου ΕΕΧΟΤ κ.Θεόδωρου Π. Κορμά

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Επί τη αναλήψει των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας για το έτος 2021, απευθύνω προς όλους θερμό χαιρετισμό, εύχομαι να έχουμε μια καλή δημιουργική χρονιά και προ πάντων με υγεία.

Οι ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν δεν μας επέτρεψαν να οργανώσουμε την καθιερωμένη τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας μας στο αμφιθέατρο, να βρεθούμε μαζί, να ανταλλάξουμε ευχές και να γίνει η τυπική παράδοση του απερχομένου διοικητικού συμβουλίου και η εγκατάσταση του νέου. Δεν δόθηκε η ευκαιρία στον απερχόμενο Πρόεδρο κ.Αθανάσιο Κωστάκο να παρουσιάσει τα πεπραγμένα του προηγουμένου έτους γι’αυτό σας καλώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και να διαβάσετε το ανηρτημένο προσωπικό του μήνυμα όπου λακωνικά και με σεμνότητα αναφέρεται στην ανασκόπηση του 2020. Διότι πράγματι σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, εν μέσω απαγορεύσεων  και περιορισμών,  χωρίς να υπάρχει ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν, κατόρθωσε να οδηγήσει την Εταιρεία μας έτσι ώστε να μη παρεκκλίνει από τους στόχους της, να συνεχίσει την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθιερώνοντας για πρώτη φορά διαδικτυακά μαθήματα και webinars ενώ κατέληξε με ένα απολύτως επιτυχημένο Ετήσιο Συνέδριο, παρά τις αντιξοότητες και τις σχετικές αγωνίες και γι’αυτό αξίζει τα θερμά συγχαρητήρια όλων.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό των δράσεων του 2021, σας πληροφορώ ότι το 77ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Εκτός αυτού, όμως, σχεδιάζονται και ήδη ξεκίνησαν ποικίλες, συνοδές επιστημονικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του έτους στις οποίες σας καλώ να συμμετέχετε.

Πιστοί στη μακρά παράδοση της ΕΕΧΟΤ, έχουμε στόχο να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του συνόλου των Ελλήνων Ορθοπαιδικών και να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία και την ικανοποίηση να συμβάλλουν στην εκπαίδευση και στην πρόοδο μέσα από ένα άρτιο επιστημονικό πρόγραμμα στο οποίο θα λάβουν μέρος συνάδελφοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Με αφορμή δε τους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, απευθύνουμε ξεχωριστή πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες Ορθοπαιδικούς της Διασποράς.

Στο φετινό πρόγραμμα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε όσα αφορούν στην ασφάλεια των ασθενών μας και θα εστιάσουμε στους νέους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα ιατρικά υλικά και εμφυτεύματα. Για τους νέους ιατρούς θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί κύκλοι μαθημάτων, διδακτικές διαλέξεις και μια περιεκτική ανασκόπηση της διδακτέας ύλης επικεντρώνοντας μεθοδικά στις γνώσεις που χρειάζονται για να λάβουν τον τίτλο του Ειδικευμένου Χειρουργού Ορθοπαιδικού. Οι έμπειροι χειρουργοί θα βρουν περισσότερο χρήσιμη την ιδέα «Ειδικοί συναντούν Ειδικούς» για ανταλλαγή απόψεων σε δημόσιες συζητήσεις που θα καλύπτουν ποικίλες πτυχές της Ορθοπαιδικής. Για όσους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και την Ορθοπαιδική του Γραφείου θα υπάρχει ξεχωριστή θεματολογία που θα έχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για τους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που αντιμετωπίζουν κακώσεις και παθήσεις του μυοσκελετικού.

Το Ετήσιο Συνέδριο και οι Επιστημονικές εκδηλώσεις θα είναι πολύ ελκυστικές για όλους αφού θα καλύπτουν ουσιαστικά όλες τις εξειδικεύσεις. Έτσι, καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, όχι μόνο στο ιδιαίτερο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται συστηματικά αλλά θα μπορεί να διευρύνει τις γνώσεις του στην ειδικότητα συνολικά ενώ συγχρόνως θα δίνεται η ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε Ορθοπαιδικούς που ασχολούνται με διαφορετικά ειδικά αντικείμενα. Στόχος είναι, μέσω της πολύπλευρης αυτής προσέγγισης και της πληθώρας των επιλογών που θα είναι διαθέσιμες, να ικανοποιηθούν στο μέγιστο οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες όλων των συμμετεχόντων.

Με δεδομένο ότι η ενεργός συμμετοχή στο συνέδριο και στις επιστημονικές μας εκδηλώσεις αποτελεί ανέκαθεν την κινητήριο δύναμη για την προαγωγή και την εξέλιξη της Ορθοπαιδικής Ειδικότητας που γίνεται μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών, σας περιμένουμε να λάβετε μέρος όλοι. Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας είναι κοντά σε όλους τους Έλληνες Ορθοπαιδικούς, Πανεπιστημιακούς, Νοσοκομειακούς και Ελεύθερους επαγγελματίες.

Με εκτίμηση

Δρ Θεόδωρος Π. Κορμάς
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας